Ortodoncia

Ortodoncia

[bt_bb_floating_image vertical_position=”bottom” horizontal_position=”center” lazy_load=”no” animation_style=”ease_out” animation_delay=”default” animation_duration=”default” animation_speed=”1.0″ image=”1234″ responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”max-width: 520px;”][/bt_bb_floating_image]
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Ortodoncia eshte ajo pjese e dentistrise qe merret me drejtimin ose levizjen e dhembeve duke permiresuar estetiken dhe funksionin e dhembeve tuaj. Duke permiresuar funksionin,ajo ben qe forca e kafshimit te shperndahet ne te gjithe dhembet,duke permiresuar keshtu shendetin e dhembeve,mishrave te tyre dhe artikulacionit temporamandibular.

Pse duhet te merrni trajtimin ortodontik?
Shume njerez kane dhembe te shtrember ose mbingarkesa dentare.Nepermjet trajtimit ortodonitk behet drejtimi i dhembeve dhe rreshtimi i tyre ne nje pozicion korrekt,duke permiresuar estetiken dhe menyren se si dhembet okludojne midis tyre.
Gjithashtu lehtesohet mbajtja e higjenes dentare e cila behet e veshtire kur dhembet jane te shtrember.

http://marlendent.al/wp-content/uploads/2022/05/Diferencias-entre-la-ortodoncia-tradicional-y-la-ortodoncia-invisible.jpg
Njerezit qe kane dhembet e perparem me te dal jashte,pervec mungeses se anes estetike jane me te predispozuar ndaj traumave.Trajtimi ortodontik mund te korrigjoj daljen para te ketyre dhembeve dhe te uli rrezikun e demtimit te tyre.
Kur dhembet gjate mbylljes se gojes,nuk okludojne sic duhet,muskujt e nofullave si dhe artikulacioni temporomandibular behen te dhimbshem dhe shpesh shfaqen patologji te tij qe mund te zgjasin gjithe jetes.Trajtimi ortodontik duke korrigjuar kafshimin ,ule rrezikun per semundje te artikulacionit.

Ne cfare moshe mund te fillohet trajtimi ortodontik?
ortodoncia ne femijeTrajtimi ortodontik mund te filloj qe ne femijeri,me ate qe quhet dhe ortodonci interceptive.Mosha ka me pak rendesi sesa numri i dhembeve te dale.Ne femije eshte mire qe te pritet dalja e sa me shume dhembeve para se te fillohet trajtimi.Sot per sot ,trajtimi ortodontik po preferohet gjithenje e me shume nga pacientet adult,duke u kombinuar me kirugji apo punime protetike.

Kush merret me trajtimin ortodontik ?
Dentisti juaj mund te aplikoj trajtimin ortodontik kryesisht ne anomali te vogla dhembesh.Ne raste kur kerkohet nje trajtim me i specializuar mjeku ortodont eshte ai qe mund tju ofroj trajtimin e duhur.

Cfare perfshin trajtimi?
Perpara se te filloni trajtimin ortodontik,behet nje ekzaminim i kujdesshem i gojes suaj,behen disa radiografi (kryesisht panorameksi dhe laterale )si dhe merret masat per te bere modelet e allcise.Mjeku ju shpejgon planin e trajtimit,dhe nese ju bini dakort fillohet me trajtimin ortodontik.

A duhet te beni heqje dhembesh per te krijuar hapesire?
Ne rastet e mbingarkesave dentare,kur dhembet tuaj nuk kane hapesire te nevojshme per tu rreshtuar korrekt,mjeku mund tju sugjeroj heqjen e ndonje dhembi(kryesisht premolar ose dhemballet e pjekurise) ne menyre qe te fitoje hapesire.Ne raste te tjera mjeku mund te perdori forma te tjera trajtimi per te fituar hapesire,pa nevojen e ekstraksioneve.

Si behet trajtimi?
Trajtimi ortodontik kryehet nepermjet aparateve te cilat mund te jene te levizeshme,funksionale apo fikse.
Aparatet e levizshem jane aparate qe hiqen dhe vihen nga vet pacienti.Nepermjet elementeve te tyre si harku i telit,susta ,vida,rezina etj ato ushtrojne force ne dhembe.Keto aparate perdoren kryesisht ne femije.
Aparatet funksionale jane aparate qe ndikojne ne menyren e rritjes se nofullave,duke ushtruar force ne muskujt e nofullave.Keto aparatet perdoren kryesisht ne femije gjate periudhes se rritjes.
Aparatet fikse perbehen nga braketat dhe bandat ose tubat te cilet ngjiten ne dhembe dhe nuk mund te hiqen nga pacienti gjate trajtimit.Nepermjet harqeve te telit si dhe elastikeve ato bejne te mundur rreshtin korrekt te dhembeve.

Sa zgjat trajtimi?
Kohezgjatja e trajtimit ortodontik varet nga problemi dentare qe duhet te korrigjohet,Ai mund te zgjasi nga disa muaj ne 2-3 vjet.Ne pjesen me te madhe te njerezve trajtimi ortodontik zgjat 18-24 muaj.

Sa vizita tek mjeku nevojiten?
Gjate trajtimi ju mund te paraqiteni te mjeku cdo 4-6 jave per aktivizimin apo rregullimin e aparatit tuaj.Mjeku ortodont do tju bej me dije se kur duhet te vini per kontroll.

A eshte i dhimbshem?
Te gjitha aparatet ortodontike mund te ndihen jo te rehateshme ne fillim.Sasi e peshtymes qe prodhohet mund te jete me e madhe dhe e folura mund te behet pak me e veshtire ditet e para.Dhembet tuaj mund te behen me te ndjeshem kryesisht 24 oret e para te ngjitjes se aparatit.Duke ndjekur keshillat e mjekut ,ju do te mesoheni shume shpejt dhe shqetesimet nga aparati nuk do te jene me.

Cfare ndodh pasi dhembet jane rreshtuar?
Kur trajtimi ortodontik perfundon eshte e nevojshme qe dhembet te ruhen ne pozicionin e rri per nje fare kohe.Kjo quhet dhe periudha e retensionit,dhe aparatet qe perdoren per ruajtjen e rreshtimit te dhembeve quhen retainer.Ato jane fiks ose te levizshem dhe mbahen sipas porosise se mjekut.

A eshte trajtimi ortodontik permanet?
Edhe pas periudhes se retensionit eshte normale qe levizje te vogla te dhembeve te ndodhin gjate jetes.Keshtu qe nje garanci e perjeteshme nuk mund te jepet,megjithate eshte e pazakonte qe dhembet te levizin aq shume sa te lindin nevoja e trajtim serisht.